Ateljé Kreativ
Brodyrlektioner

Sidan för dig som har eller kommer skaffa en brodyrmaskin. Stor eller liten, ny eller gammal har ingen betydelse.

Embird Sfumato old

Sfumato old är det gamla programmet. Då menar jag det riktigt gamla programmet.

De första åren var Sfumato ett eget program inom Embird, som Cross Stitch är idag.

Sfumato old installeras än idag när du installerar Embird. Osäkert hur länge detta kommer ske. Någon gång kommer det troligen att tas bort.

Det jobbar på lite annat sätt än verktyget Sfumato du har i Studio. Eller du jobbar på annat sätt kanske jag skall säga.

Programmet utgår i båda programmen från den bild du tar in. Sfumato old kan redigera delar av bilder och inte bara hela som i den nya.

Den absolut största grejen med Sfumato old är att du i progammet skapar en färgkarta. Du ser den i den nya som de färgade pixlarna när du är i inställningar i det nya. Där kan du inte göra något åt enskilda pixlar bara använda + och - för att minska/öka ett färgområde. I Sfumato old spara du den bilden och kan antingen i programmet självt eller i ett bildredigeringsprogram ändra dessa pixlar precis som du vill. Det som krävs är att programmet kan spara i bmp som inte ändra prixlarna då bilden sparas. Det är också väldigt viktigt att ha rätt färger så första gången kan man skapa en egen fil för färgrutor som bara har dessa färger.

När detta är gjort kan du fixa med din brodyr i princip på stygnnivå.

Programmet är roligt att jobba i men det tar tid att lära sig. Bäst är om du redan jobbar med bilder för det upplevs mer som bildskapande än brodyrskapande.

Jag har inga lektioner i detta program. Du kan absolut testa det redan nu om du köpt Sfumato. Du måste vara i Embird Editor och där klicka på ikonen som ser ut som en kamera. I fönstret som visas väljer du Yes för att komma in i detta. Väljer du No kommer du in i Embird Studio där du använder verktyget Sfumato.

När programmet öppnats är det ett par saker att tänka på.

Det första försöket blir inte bra! Det bara är så. Det kommer se heltokigt ut. Ge dig på det igen och igen.

När du tar in din bild måste den vara eller ändras till rätt storlek. Du kan ändra storleken i programmet, se till att spara bilden när du ändrat för programmet behöver den filen för att kunna öppna arbetet igen. Vill du själv ändra storlek i annat program så är beräkningen så här; skall du ha en brodyr på säg 20 cm så skall det vara 1000 pixlar på den sidan..

När du väl kommit så långt att du vill skapa stygnen så MÅSTE du spara ditt arbete. När du klickar på Compute stitches skapas dina stygn och programmet frågar INTE (som andra program gör) om du vill spara. Det blir då till att göra om allt från början igen om något skulle behöva ändras.

När du väl klickat på Comput Stitches rekommenderar jag att låta datorn vara. Det kan ta tid och jobbar du med annat kan det sluta mitt i och du får göra om.

Blir det bra brodyr då? Både jag och nej. Det gör en enklare variant av stygn mot den nya och den nya kan upplevas som mycket snyggare. Denna gamla gör mycket sällan de riktigt täta områderna som det nya gör och detta gillar jag.
Ofta får man hålla sig till tre nyanser medan den nya jobbar med fem. Nu kan du lägga till nyanser och färger i den gamla men det tar tid att lära. Samtidigt så kan jag tycka att det ofta blir för mycket med fem nyanser som den nya har och tar man bort två så blir det ofta platt.

Så i slutändan är det en smaksak vilket man tycker om i utseende av brodyr och funktion i programmet. Min önksan har varit att detta gamla skulle uppdateras men så tog de in det som vektyg i Studio istället och jag tyckte jag förlorade en hel del av mina valmöjligheter. Du som aldrig använt det gamla vet ju inte detta och frågan är då om du vill lägga tid på ett program som med all säkerhet kommer försvinna så smånigom.

Men är du nyfiken och har lite tid så skall du absolut testa. Det du lär dig, om inte annat, är hur Sfumto tänker och den delen har du nytta av i den nya också.

Skulle det vara intressant med lektion om detta program så får du mejla mig så skall jag se om jag kan få till något.
Du har min mejladress längst ner på sidan.

avdelare-bok